10000 žingsnių teorija

10000 žingsnių teorija – kas tai yra ir kokie gali būti rezultatai?

„10000 žingsnių per dieną – tai minimumas!” – sako mums fitneso instruktoriai, mitybos specialistai ir influenceriai. Tačiau iš kur jie paima šį skaičių? Kodėl 10000, o ne 5 ar 15? Ir ar visiems būtina nueiti tuos varganus žingsnius? Bandome išsiaiškinti.

10000 žingsnių, kuriuos reikia nueiti per dieną, tiesiogine prasme tapo šiuolaikinio žmogaus mantra. Tačiau iš kur ji atsirado? Kodėl būtent 10000 žingsnių ir ar šis skaičius iš tiesų turi neįtikėtiną poveikį mūsų sveikatai ir gerovei? Bandome atsakyti į visus šiuos klausimus.

Iš kur atsirado 10000 žingsnių teorija?

Egzistuoja taisyklė, kuriai dabar mažai kas drįstų prieštarauti. Štai ji:

Kad išlaikyti raumenų tonusą ir normalią širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą, per dieną reikia nueiti 10000-12000 žingsnių.

Tai maždaug 5-8 km, priklausomai nuo žingsnio ilgio.

Iš tikrųjų, nėra jokio mokslinio pagrindo teigti, kad 10000 žingsnių per dieną yra tinkamas skaičius kiekvienam, nes visi esame individualus. Pavyzdžiui, tiems, kurie įpratę prie sėdimo gyvenimo būdo, toks žingsnių kiekis bus tikru pasiekimu. O tie, kas gyvena fiziškai aktyvų gyvenimą, gali net nepastebėti tokio atstumo.

Pirmą kartą apie 10000 žingsnių buvo užsiminta dar 60-aisiais metais Japonijoje, žingsniamačių reklamoje. Taigi šis skaičius yra tik dar vienas sėkmingas rinkodaros triukas. Tačiau, žinoma, geriau stengtis įveikti tokį atstumą, nei sumažinti fizinį krūvį iki minimumo.

Galite pasivaikščioti parke arba nueiti reikiamą atstumą bėgimo takeliu. Abi veiklos rūšys yra naudingos, jei per dieną surinksite 10000 žingsnių.

Kaip priprasti nueiti 10000 žingsnių per dieną?

Pasivaikščiojimas parke
Pasivaikščiojimas parke

Jei nusprendėte iš esmės pakeisti savo gyvenimą ir pradėti daugiau judėti, neskubėkite iš karto pasiekti didelių skaičių. Pradėkite nuo mažų žingsnelių ir palaipsniui didinkite nueitą atstumą 500-1000 žingsniais per dieną. Savo rezultatus galite stebėti su žingsniamačiu arba su žingsnių skaičiuokle telefone.

Žinoma, norint nueiti dešimt tūkstančių žingsnių per dieną, reikia tinkamos avalynės ilgiems pasivaikščiojimams. Pirmiausia batai turi būti patogūs, nevaržyti pėdos judesių ir niekur netrinti. Tam puikiai tiks avalynė su plokščiu padu.

Daug kas priklauso nuo laisvo laiko ir gyvenimo būdo. Jei nesinori po darbo praleisti brangių minučių sporto salėje arba eiti į ją savaitgalį, pasivaikščiojimas parke arba pėsčia kelionė iš darbo į namus yra puiki išeitis. O vaikščiojimas lauke naudingas ne tik sveikatai (padeda didinti plaučių apimtis, treniruoja širdies ir kraujagyslių sistemą ir mažina venų varikozės atsiradimą), bet ir emocinei savijautai.

Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau laiko praleidžiame sėdėdami prie kompiuterio, važiuodami automobilyje ir beveik nejudame. Dėl to kyla didelis pavojus sveikatai:

  • nutukimas;
  • širdies ir kraujagyslių ligos;
  • raumenų ir kaulų sistemos ligos;
  • diabetas;
  • vėžys ir kiti nemalonūs dalykai.

10000 žingsnių per dieną yra įgyvendinamas tikslas. Svarbiausia – neužsiciklinti ties juo. Tiesiog ieškokite bet kokios galimybės būti aktyviems.

10000 žingsnių per dieną lieknėjimui

Daugelis merginų mano, kad jei kasdien nueis 10000 žingsnių, galės numesti svorio arba padailinti figūrą. Deja, taip nėra. Nieko ypatingo su jūsų kūnu neatsitiks, tik pagaliau jis pradės tinkamai funkcionuoti.

Kai žmogaus kūnas kasdien nepakankamai mankštinasi, kyla daugybė mažesnių ir didesnių problemų – nuo galvos skausmo iki venų varikozės, sąnarių problemų ir antsvorio. Vien pasivaikščiojimai nepadės numesti svorio, tačiau nepakankamas aktyvumas sukels labai rimtų sveikatos problemų.

Kiek kalorijų sudeginsite, jei per dieną nueisite 10000 žingsnių, ir ar galite numesti svorio? Galite. Tačiau tam taip pat reikės normalizuoti mitybą, kad per dieną suvartojamų kalorijų kiekis būtų mažesnis nei sudeginamų. Kalbant apie sudeginamų kalorijų kiekį, tai priklauso nuo jūsų svorio, ūgio ir tempo, kuriuo vaikščiosite.

Bet vidutiniškai, jei vaikščiosite greitu tempu, galite sudeginti nuo trijų šimtų iki keturių šimtų kalorijų. Norėdami gauti tikslesnius duomenis, pasinaudokite širdies ritmo matuokliu išmaniojoje apyrankėje arba laikrodyje.

Įvertinimai
( 1 įvertinimas, vidutiniškai 55 )
Autorius Darius Darko
Darius Darko/ straipsnio autorius

Daugiau nei 10 metų rašau straipsnius įvairiomis temomis.

Patiko straipsnis? Pasidalink su draugais:
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: