Kas yra gravlaksas (gravlax) ir kaip jį pagaminti?

Kas yra gravlaksas (gravlax) ir kaip jį pagaminti?

Gravlaksas (Gravlax) – tai skandinaviškas žuvies patiekalas. Gravlaksą gamina suomiai, norvegai, danai ir islandai, tačiau didžiausią populiarumą šis patiekalas turi Švedijoje.

Kas yra gravlaksas (gravlax)?

Skandinavija – tai jūros kraštas. Vietiniai gyventojai nuo senų laikų užsiimdavo žvejyba ir valgydavo žuvį. Kadangi anksčiau šaldytuvų nebuvo, skandinavai sugalvojo savotišką būdą laikyti sugautą žuvį: jie imdavo lašišą, sūdydavo ją, įdėdavo prieskonių ir užkasdavo į žemę arba į smėlį. Dėl šios priežasties patiekalas ir turi tokį keistą pavadinimą – “užkasta” arba “palaidota” lašiša. Skamba gal ir nelabai, tačiau patiekalas yra labai skanus.

Mūsų laikais gravlakso gaminimo technologija pasikeitė. Niekas dabar neužkasa žuvies į žemę. Vietoj to naudojama maistinė plėvelė arba folija. Tačiau visi ingredientai liko tie patys. O pagrindinis ingredientas – riebi raudona žuvis, pavyzdžiui, lašiša, upėtakis, kuprė ir t.t.

Marinatui būtinai reikalinga stambi druska (geriau jūros), cukrus, juodieji pipirai (malti) ir krapai. Be to, yra gravlakso receptai, kuriuose naudojami burokėliai, krienai, degtinė ir kiti produktai. Bet apie viską iš eilės.

Gravlakso receptai

Klasikinis gravlaksas

Klasikinis gravlaksas

Tai pats paprasčiausias gravlakso receptas – minimumas pastangų ir ingredientų.

Klasikinio gravlakso ingredientai

  • 500 gramų lašišos file su oda;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 2 šaukšteliai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 pluoštelis šviežių krapų;

Klasikinio gravlakso gaminimas

Pirmas žingsnis: ruošiame žuvį

Geriausiai paimti jau paruoštą filę, tačiau jeigu turite visą žuvį, ją reikia supjaustyti į stačiakampes plokštes (oda turi likti), pašalinti kaulus ir nuplauti po šaltu vandeniu.

Antras žingsnis: sumaišome prieskonius

Įvairiuose receptuose nurodomos skirtingos druskos, cukraus ir pipirų proporcijos. Kai kurie deda tik vieną šaukštelį cukraus. Bet nereikia bijoti – žuvis nebus saldi. Rekomenduojama dėti vienodą kiekį cukraus ir druskos. Kai kurie vietoj maltų pipirų deda pipiro žirnelius, nes jie yra labiau kvapūs, tačiau tai yra tik skonio reikalas. Taigi, sumaišome cukrų, druską ir pipirus viename inde.

Trečias žingsnis: supjaustome krapus

Reikia išplauti ir smulkiai supjaustyti krapus.

Ketvirtas žingsnis: žuvį įtrinti prieskoniais

Kiekvieną lašišos gabaliuką reikia gausiai pabarstyti prieskoniais ir krapais. Galima net įtrinti lašišą cukrumi, druska ir pipirais, o krapai – kaip antklodė turi dengti žuvį.

Penktas žingsnis: įvyniojame gravlaksą

Dabar reikia glaustai apvynioti lašišą maistine plėvele ir sudėti į konteinerį. Tam kad marinavimas vyktų greičiau, ant viršaus galima pastatyti kokį nors sunkų daiktą, pavyzdžiui, stiklainį su vandeniu.

Konteinerį su gravlaksu dedame į šaldytuvą. Po dviejų dienų galima valgyti patiekalą. Tačiau bus geriau, jeigu paliksite gravlaksą šaldytuve dar porai dienų. Prieš valgydami gravlaksą, jį reikia išvalyti nuo krapų ir prieskonių.

Gravlaksas su degtine

Gravlaksas su degtine

Tai dar vienas iš klasikinių skandinaviškų gravlakso receptų variantų.

Gravlakso su degtine ingredientai

  • 500 gramų lašišos file su oda;
  • 2 šaukštai stambios druskos;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 2 šaukštai degtinės;
  • 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
  • 1/2 šaukštelio kalendros;
  • 1 citrina;
  • 1 pluoštelis krapų;

Gravlakso su degtine gaminimas

Lašišą ruošiame lygiai taip pat, kaip ir pirmame recepte. Prie klasikinio prieskonių mišinio pridedame kalendrą ir gerai viską sumaišome. Išspaudžiame sultį iš pusės citrinos, o jos žievelę sutarkuojame. Citrinos sultį sumaišome su degtine.

Iš pradžių reikia apipilti žuvį citrinos ir degtinės mišiniu, o vėliau pabarstyti žievele bei prieskoniais. Ant viršaus dedame krapus. Dabar reikia apvynioti lašišą maistine plėvele, padėti į konteinerį ir palikti šaldytuve. Po 2-3 dienų galima ragauti gravlaksą. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kuo plonesni yra lašišos gabaliukai, tuo greičiau vyks marinavimas.

Gravlaksas su burokėliais

Gravlaksas su burokėliais

Daugelis mano, kad jeigu gravlakso recepte yra burokėliai – tai Džeimio Oliverio receptas. Iš tikrųjų, žinomas virėjas nededa burokėlius į marinatą, o gamina iš jų padažą. Su Džeimio Oliverio gravlakso receptu mes susipažinsime šiek tiek vėliau, o dabar aš pasidalinsiu paprastesniu gravlakso su burokėliais receptu.

Ingredientai

  • 500 gramų lašišos file su oda;
  • 4-5 šaukštai stambios druskos;
  • 2-3 šaukštai nendrių cukraus;
  • 1 nedidelis burokėlis;
  • 40 gramų šviežių krienų;
  • 50 gramų degtinės arba šnapso;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 1 didelis pluoštelis krapų;

Gaminimo eiga

Iš anksto paruoštus file gabaliukus reikia apipilti degtine ir įtrinti druskos ir cukraus mišiniu. Tarkuojame krienus ir dedame ant žuvies. Ant viršaus dedame iš anksto išvirtą ir sutarkuotą burokėlį. Dabar barstome citrinos žievele bei smulkiai supjaustytais krapais.

Apvyniojame viską maistine plėvele, dedame į konteinerį ir paliekame šaldytuve dviem dienom. Nepamirškite prispausti lašišą kokiu nors sunkiu daiktu. Po dviejų dienų galite ištraukti gravlaksą iš šaldytuvo, nuvalyti nuo visų “priedų” ir nešti prie stalo.

Gravlaksas nuo Džeimio Oliverio

Gravlaksas nuo Džeimio Oliverio – tai paprastas, bet originalus receptas. Jame naudojamas beveik klasikinis marinatas, o krienai ir burokėliai naudojami tik padaže.

Ingredientai

  • 300 gramų lašišos file (2 gabaliukai po 150 gramų);
  • 250 gramų burokėlių;
  • 1,5 šaukštelio tarkuotų krienų;
  • 20 gramų degtinės;
  • 1 šaukštas nendrių cukraus;
  • 4 šaukštai grietinės;
  • pusės apelsino žievelė;
  • 2 citrinų žievelė;
  • 3 šaukštai jūrų druskos;
  • švieži krapai;
  • alyvuogių aliejus ir balzaminis actas;

Gaminimo eiga

Sumaišome viename dubenyje cukrų, druską, degtinę ir citrinų bei apelsino žievelę. Smulkiai supjaustome krapus ir įdedame ten pat. Įtriname lašišą gautu mišiniu ir padedame jos gabaliukus vieną ant kito taip, kad oda būtų viršuje. Apvyniojame žuvį maistine plėvele ir padedame į šaldytuvą 5-9 valandoms.

Dabar galime gaminti padažą. Sumaišome grietinę, krienus ir įpilame pusės citrinos sulčių, pridedame žiupsnelį druskos ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Gerai viską sumaišome. Pirmas padažas pagamintas.

Gaminame antrą padažą. Šakute išminkome virtus burokėlius ir įpilame šiek tiek balzaminio acto, įdedame druskos ir gerai viską sumaišome. Viskas, padažas pagamintas.

Kaip ir su kuo valgyti gravlaksą?

Kaip ir su kuo valgyti gravlaksą?

Kaip ir su kuo valgyti gravlaksą – irgi labai svarbus klausimas. Iš pradžių žuvį reikia teisingai supjaustyti: plonomis prailgintomis plokštelėmis. Patogiausiai tai daryti dideliu plačiu peiliu. Lašiša turi tirpti burnoje, o jei gabaliukai bus dideli, tokio efekto nebus.

Gravlaksas laikomas užkandžiu, su juo dažnai gamina sumuštinukus arba tiesiog deda ant ruginės duonos, krekerių arba traškučių. Taip pat, gravlaksas puikiai tinka prie jaunų virtų bulvių.

Labai dažnai prie gravlakso gaminami specialūs padažai. Du padažų variantus jūs jau sužinojote iš Džeimio Oliverio recepto. Dar vieną padažo receptą rasite žemiau.

Garstyčių ir medaus padažas

Ingredientai

  • 2 šaukštai medaus;
  • 2 šaukštai garstyčių;
  • 1 šaukštas citrinų sulčio;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • krapai;

Gaminimo eiga

Sumaišome garstyčias, citrinų sultį bei medų (jis turi būti tirštas). Vėliau palaipsniui pilkite alyvuogių aliejų. Viską gerai sumaišykite ir įdėkite smulkiai supjaustytus krapus bei druską.

Iš tikrųjų, gravlaksas skanus ir be jokių padažų. Pabandykite bent kartą pagaminti lašišą pagal vieną iš aukščiau pateiktų receptų ir suprasite, kodėl taip daug žmonių mėgsta šį patiekalą. Skanaus!

Rašyti komentarą